اهمیت مشاوره ژنتیک قبل و یا ابتدای دوران بارداری

اهمیت مشاوره ژنتیک قبل و یا ابتدای دوران بارداری 

- شیوع ازدواج های فامیلی در ایران بین 38 تا 42 درصد (طبق گزارش های مختلف) می باشد و از طرفی ضریب درون همسری (علاوه بر جد مشترک، خود جدها هم با هم فامیل هستند) بنابراین شیوع اختلالات ژنتیکی با وراثت اتوزومال مغلوب بالاست.

-  اختلالات کروموزومی پاتولوژیک هم تقریباً از هر 150 تا 200 بارداری، یک بارداری را تحت تاثیر قرار می دهد.

بنابراین مشاوره ژنتیک هم در ازدواج های فامیلی و هم غیر فامیل، ضرورت بیشتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی دارد.

بویژه در:

- ازدواج های فامیلی

- مادرانی که قبلا ً یک نوزاد مبتلا به نقص مادرزادی ژنتیکی و یا کاریوتایپ غیر نرمال داشته و در مورد سلامتی فرزند بعدی نگران هستند.

- مادرانی که سابقه سقط بیش از دوبار یا مرگ نوزاد درست پس از تولد داشته اند (با علم به اینکه 40 تا 50 درصد همه سقط های خودبخودی در سه ماهه اول منشاء یک اختلال کروموزومی دارد)،

- مادرانی که نتایج غیر طبیعی غربالگری، سونوگرافی یا موارد دیگر داشته اند،

- مادرانی که سن بالا در زمان لقاح (≥۳۵ سال) دارند،

- مادرانی که سابقه قرار گرفتن در معرض برخی داروها، مواد شیمیایی، یا اشعه ایکس داشته اند،

- والدینی که سابقه شخصی یا خانوادگی از بیماری های ارثی مانند بیماری های قلبی، نقص های مادرزادی (نابینایی، ناشنوایی، اختلالات حرکتی، کم توان ذهنی، بیماریهای متابولیک و ...)، نقص سیستم ایمنی، اختلالات پوستی، مشکلات ناباروری و سقط مکرر (که می تواند ناشی از اختلالات کروموزوم های جنسی باشد)، تالاسمی، سرطان و … دارند،

- مشاوره در موارد تعیین هویت (تست ابوت و یا تعیین رابطه والد - فرزندی)

توجه: مسئول 50 درصد کل نابینایی ها، ناشنوایی ها و مشکلات یادگیری دوران کودکی، اختلالات ژنتیکی می باشند.

- والدینی که توانایی انتقال اختلالات ارثی نظیر: هموفیلی، تالاسمی، SMA و …. دارند،

- مادرانی که سابقه نوزاد متولد نشده با نقص مادرزادی یا بیماری ژنتیکی تشخیص داده شده دارند.

با توجه به آنکه بسیاری از بیماریهای ژنتیکی درمان قطعی ندارند، اما می توان تا قبل از هفته نوزدهم بارداری در صورت اطلاع از نقایص ژنتیکی جنین با استفاده از سقط درمانی و قانونی از تولد نوزاد مبتلا جلوگیری کرد و یا برای اقدامات درمانی و مراقبتی لازم (بلافاصله بعد از تولد نیاز می شود)، آمادگی کافی را کسب کرد.

بطور کلی در یک جمله می توان گفت که ژنتیک نقش اساسی در تشخیص و مدیریت یک بیماری دارد و برای رسیدن به یک جامعه سالم رل مهمی دارد.

مقالات مرتبط با اهمیت مشاوره ژنتیک قبل و یا ابتدای دوران بارداری

مروری بر کاربردهای مشاوره ژنتیک در پزشکی
مشاورۀ ژنتیک شاخه‌ای از ژنتیک پزشکی است که به بررسی احتمال بروز بیماری‌های ژنتیکی در افراد می‌پردازد و فرایندی است که هدف اصلی آن ...

پرسش و پاسخ

سوال 1403/06/13

سلام من ۴۰ سالم هس بچه دوم اقدام کنم خودم لوپوس دارم شوهرم نقرس.دخترمم ۷ سالشه بیماری کرون داره واسه بارداری دوم خیلی نگرانم ایا قادام کنم؟خاسم ببینم باتوجه به ژن خودایمنی که ماداریم امکان ارزیابی اینکه بچه بعد مشکل خودایمنی نداشته باشه هس؟

پاسخ مدیر 1403/06/13

باید توسط متخصص ژنتیک و متخصص بیماری های خود ایمن ویزیتشوید تا با بررسی کامل مجوز بارداری داده شود

سوال 1402/12/01

سلام من ۳۰ ساله و مادرم اسکیزوفرنی داشته و همسرم ۳۷ساله و فشارخون دارد.دو بار سقط کمتر از یک ماه داشتم.ایا مشکل بیماری روانی از سمت من و با مشکل دیگری ما را تهدید میکند؟

پاسخ مدیر 1402/12/01

سقط دلایل متعددی می تواند داشته باشد که باید بررسی شود تا اظهار نظر کرد می تواند به دلیل مشکلات مادر یا پدر باشد و یا هردو .

سوال 1402/07/28

سلام من مردی هستم ۳۵ ساله وهمسرش ۳۰ ساله، یک فرزند ۷ ساله سالم پسر داریم برای فرزند دوم می‌خواهیم اقدام کنیم چون خواهر زاده خانمم اوتیسم دار د۳ سالش هست خیلی نگرانیم چکار کنیم؟

پاسخ مدیر 1402/07/28

وامل متعددی در ایجاد بیماری اوتیسم شامل بیماریهای کروموزومال، بیماریهای ژنتیکی تک ژنی، بیماریهای مولتی فاکتوریال (برهمکنش عوامل محیطی و ژنتیک) و فاکتورهای محیطی نقش دارند. مطالعات نشان می دهد که حدود 20 تا 25 درصد از موارد اوتیسم، دارای علت ژنتیكی قابل تشخیص و به شدت ارثی می باشند. به همین دلیل، بررسی ژنتیكی باید به عنوان قسمتی از اقدامات تشخیصی، به تمامی خانواده ها پیشنهاد و توصیه شود. وجود ناهنجاریهای مادرزادی و ناتوانی ذهنی به همراه اوتیسم احتمال ابتلا به ناهنجاری ژنتیكی را افزایش می دهد، اما نبودن این فاكتورها ژنتیكی بودن بیماری را رد نمی كند. فاكتورهای محیطی مثل سابقه قرار گرفتن در معرض تراتوژن ها (داروها، الكل و مواد مخدر) و دیگر عوامل محیطی در دوران بارداری می تواند علت ایجاد درصد کمی از این بیماری باشد که باید مورد توجه پزشك قرار گیرد.

سوال 1402/01/20

درود من مردی ۴۸ ساله هستم که قرار است با دختری ۳۳ ساله ا دواج کنم در خانواذه درجه یک ایشان سابقه سکته قلبی و مرگ ناشی از آن و سرطان لنفاوی وجود دارد و والدین خودمم دیابت نوع دو دارند. آیا با توجه به این موارد نیازی به مشاوره در این مرحله هست؟ نیازی به انجام تست های تسخیصی داریم؟ لطف راهنمایی بفرمایید. با تشکر عسگری تلفن تماس ۰۹۱۳۱۱۱۷۸۳۷

پاسخ مدیر 1402/01/20

سرطان های ارثی در سایه DNA قرار دارند. یعنی می توان گفت که همه سرطان ها ژنتیکی هستند اما همه آنها وراثتی نیستند، و حتی اگر وراثتی هم باشند در هر سرطان درصد خاصی وجود دارد که البته همراه با عوامل محیطی و شرایط زندگی و موقعیت جغرافیایی یک ریسک خطر را برای ابتلای یک فرد به یک نوع سرطان مشخص را می سازند. هنوز علت دقیق ایجاد سرطان غدد لنفاوی مشخص نشده است. این سرطان زمانی شروع می‌شود که چرخه تولید لنفوسیت‌ها، دچار یک جهش ژنتیکی می‌شود. این جهش به سلول دستور می‌دهد که به سرعت تکثیر شده و لنفوسیت‌های غیرطبیعی را ایجاد کند. این لنفوسیت‌های غیرطبیعی از بین نرفته و به تکثیر خود ادامه می‌دهند. در نهایت این اختلال ژنتیکی باعث تجمع تعداد زیادی لنفوسیت‌های غیرطبیعی و غیرکاربردی در غدد لنفاوی شده و منجر به تورم غدد لنفاوی، طحال و کبد می‌شود. بنابراین جهش می تواند ژنتیکی یا غیر ژنتیکی باشد . ایع‌ترین بیماری‌های قلبی ارثی عبارتند از: کاردیومیوپاتی (بیماری‌های عضله قلب)، کانالوپاتی (آریتم‌ی های قلبی تهدیدکننده زندگی) و هیپرکلسترولمی خانوادگی (سطوح کلسترول بسیار بالا). ابتلا به هر یک از این بیماری های با ریسک بروز حمله قلبی، سکته قلبی و حتی مرگ ناگهانی (Sudden Cardiac Death) همراه است.نه تنها ژن های مشابهی با سایر اعضای خانواده خود دارید، بلکه اغلب سبک زندگی و محیطی مشابه را با خانواده خود به اشتراک می گذارید که در نتیجه آن خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های ارثی مثل بیماری های قلبی ارثی را در شما افزایش می دهد.ولی نمی توان گفت صد در صد ژنتیکی بوده خیلی از موارد به شرایط محیطی و سبک زندگی برمی گردد. در اربتاط با بیماری مالتی فاکتوریال دیابت نیز همین گونه است . لذا با مشاوره ژنتیک می توان پیشگیری هایی انجام دادولی همان طور که ذکر شد هیچ کدام از این بیماری ها ممکن است ریشه ارثی نداشته باشند و به علت محیطی و سب زندگی موجب ان شده باشند که این شرایط فرد به فرد متفاوت است

6LdfT2UfAAAAAAxZguzC6elM2sHztpu8uBz5oaJf