دستورالعمل آزمایش اسپکتروفتومتر

1- هدف

هدف از تدوین این دستورالعمل، تشریح روند انجام کار و کنترل کیفی دستگاه اسپکتروفتومتر می باشد.

2- دامنه کاربرد

این دستورالعمل در بخش های بیوشیمی و هماتولوژی كاربرد دارد.

3- مسؤلیت اجرا

مسؤلیت اجرای این روش اجرایی با کارمندان فنی بخش های بیوشیمی ، هماتولوژی و مسئول تضمین کیفیت می باشد.

4- تعاریف

ندارد

5- شرح اقدامات

 

5-1- اصول:

به جزوه ازمایشگاه رفرانس مراجعه شود.

 

5-2- روش کار:

1- دکمه Power در پشت دستگاه را روشن کرده (دکمه مشکی رنگ )

2- بعد از روشن شدن دستگاه ابتدا یک سری تستها از جمله

 

- System Test

- Dark Calibration

- Wavelenght Calibration

 

به طور اتو ماتیک انجام می شود ( توجه شود که قبل از روشن کردن دستگاه باید محفظه قرار گرفتن نمونه چک شود تا کووت در داخل مسیر نوری قرار نگرفته باشد ).

 

3- پس از گذشت این مرحله صفحه نمایش Genova ظاهر می شود که Mode های مختلف مورد استفاده در ان ظاهر می شود :

 

- Photometric

- DNA / RNA Mode

- Protein Mode

- Insument Setup

- Security

 

4- روی قسمت Photometric رفته و Enter می کنیم .

5- با استفاده از دکمه های فلش مانند روی قسمت Setup امده و Enter می کنیم .

6- با استفاده از فلشها روی ایتم Wevelenth (طول موج ) امده و با استفاده از فلشها روی قسمت سمت راست امده و طول موج مورد نظر را انتخاب کرده و Enter می کنیم.

7- مجددا روی ایتم Exit امده و Enter می کنیم .

8- درب محفظه قرار دادن کووت را باز نموده و پس از شستشوی کووت با اب مقطر و ریختن اب مقطر داخل ان ( حداقل 1ml ) در جایگاه ان قرار داده ودرب ان بسته و دکمه CAL را زده تا دستگاه روی صفر کالیبر شود .

9- سپس محلولی که جذب نوری ان را می خواهیم اندازه گیری کنیم داخل کووت ریخته (پس از خارج کردن اب مقطر از کووت لبه ان را می خوانیم وپس از حداقل 10ثانیه میزان ABS خوانده می شود.
6- کنترل و نگهداری :
اسپکترو فتو متر باید در دوره های 6 ماهه از نظر کنترل خطی بودن (Linearity) صحت فتو متریک صحت طول موج ازمون پایداری یا رانش فتو متری مورد کنترل کیفی قرار گیرد. روش فوق در جزوه ازمایشگاه رفرانس ایران به پیوست امده است .
 
اسپکتروفتومتر باید در محل خشک دور از نور مستقیم افتاب قرار گیرد و پس از اتمام کار با ان دستگاه را خاموش نموده و روکش ان را روی ان قرار می دهیم .
 
6-1- محلولهای کنترل کیفی :
محلول شماره 1 – پودر دی کرومات پتاسیم را در Oven با حرارت 110 درجه سانتی گراد به مدت یک ساعت خشک کرده و 100 mgان را با اسید سولفوریک 0.01 نرمال به حجم یک لیتر می رسانیم .این محلول را به صورت استوک در شیشه تیره نگهداری می کنیم. این محلول جهت کنترل خطی بودن مورد استفاده قرار می گیرد.
در ده لوله به ترنیب 2ml اسید سولفوریک 0.01 نرمال ریخته به غیر از لوله شماره یک و به لوله شماره یک2 ml از محلول استوک اضافه کرده و لوله شماره 2 خوب بهم زده و 2ml از ان را به لوله شماره 3 منتقل می کنیم و به ترتیب تا لوله شماره 10 می رویم .(رقت سریال تهیه می کنیم.)
 
محلول شماره 2- محلول درابکین هموگلوبین (جهت کنترل صحت طول موج یا λ Max مورد استفاده قرار می گیرد)
 
محلول شماره 3- رقت یک دوم از محلول شماره یک (حتما در بالن ژوژه کلاس A تهیه شود ). این محلول برای کنترل صحت فتومتری مورد اسبفاده قرار می گیرد.
محلول شماره 4- محلول درابکین هموگلوبین. جهت بررسی کنترل رانش فتومتری
((Drift مورد استفاده قرار می گیرد.
 
سپس فرم کنترل کیفی اسپکتروفتومتر پرشود.
 
7- سرویس و تعمیر:
در صورت وجود هر گونه اختلال در پارامترهای کنترلی باید در اسرع و قت با شرکت پشتیبان تماس گرفته شود و سرویس شود و گزارش آن در فرم سرویس و نگهداری ثبت و نگهداری شود.
 
8- ملاحظات ایمنی جهت کار با دستگاه :
1- از گذاشتن کووت در داخل محفظه خوانش OD پس از پایان کار خودداری شود.
2- از ریختن هر گونه محلولی در داخل محفظه خوانش OD خودداری شود.
3- از تمییز بودن کووتها قبل از شروع کار اطمینان حاصل کنید. (بدون خش و شفاف باشند)
4- استفاده از سیستم تنظیم کننده جریان برق (ترانس) قبل از اتصال اسپکتروفتومتر به برق شهر ضروری است.
5- باید در مکانی دور از نور خورشید ، لرزش، مواد شیمیایی اسیدی یا قلیائی قرار گیرد.
6- Sample area همیشه باید تمیز باشد و به محض آلودگی با نمونه مورد آزمایش پاک شود. سطوح خارجی دستگاه همیشه تمیز و عاری از گرد و غبار باشد.
7- در هنگام عدم استفاده از دستگاه توصیه می شود دو شاخه آن از پریز کشیده و پوششی بر روی آن قرار داده شود.
8- در صورت مشاهده عدم صحت فتومتری با مراجعه به بروشور و کنترل مشخصات لامپ مورد استفاده نسبت به تعویض یا عیب یابی آن اقدام شود.
9- از آنجا که اسپکتروفتومتر ابزاری دقیق و حساس است لذا بدون تأیید نمایندگی مربوطه هیچگونه اقدامی در جهت تعویض قطعات انجام ندهید.

مقالات مرتبط با دستورالعمل آزمایش اسپکتروفتومتر

پرسش و پاسخ

سوال 1399/07/18

سوال: سلام وقت بخیر یکای جذبی که می خونیم چیه؟ محبت می کنید

پاسخ مدیر 1399/07/18

جواب: دوز جذبی یا دُز جذبی (به انگلیسی: Absorbed dose) کمیتی در فیزیک پزشکی است. بر طبق تعریف، انرژی جذب شده از پرتو را بر واحد جرم ماده جذب‌کننده دز جذبی گویند.[۱] {\displaystyle \ \mathrm {D} =\ {\frac {\mathrm {E} }{\mathrm {m} }}}{\displaystyle \ \mathrm {D} =\ {\frac {\mathrm {E} }{\mathrm {m} }}} یکای SI آن گری است که همان ژول بر کیلوگرم است. در پزشکی دز جذبی یا دز دریافتی به مقدار داروی دریافت‌شده در هر وعده از سوی بیمار هم گفته می‌شود.

سوال 1399/05/31

سوال: ببخشید در مورد اندازه گیری نیترات موجود در سبزیجات با این دستگاه اطلاعاتی دارید برای من بفرستید؟

پاسخ مدیر 1399/05/31

جواب: مقدار نيترات يكي از فاكتورهاي مهم در تعيين كيفيت سبزيجات است. تجمع نيترات كه بيشتر در آوندها، دمبرگها و برگها صورت مي گيرد مي تواند تاثير نا مطلوبي درسلامتي انسان داشته باشد . به طورمثال یکی از روش های آن بدین ترتیب است که نمونه هاي گياهي خشك شده را پودر کرده به آن موادی مثل اسيد استيك 2 درصد اضافه گرديده و پس از عصاره گيري، نيترات آنها با روش دي آزو در دستگاه اسپكتروفتومتر اندازه گيري می شود. نحوه کار با دستگاه را در مقله ای تحت عنوان " دستورالعمل آزمایش اسپکتروفتومتر" که در سایت نیلو بارگزاری شده می توانید مطالعه بفرمایید.

سوال 1399/03/05

سئوال: لطفا در مورد تاریخچه استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر اطلاعاتی دارید برای من بفرستید.

پاسخ مدیر 1399/03/05

جواب: تاریخچه پیر بوگر دانشمند فرانسوی و یوهان هاینریش لمبرت دانشمندی آلمانی است. رابطه بین شدت نور تابش شده و نور خروجی در سال ۱۷۶۰ توسط لامبرت بدست آمد و بیر در سال ۱۷۶۲ درستی آن را دربارهٔ محلول‌ها بررسی نمود و نتیجه گرفت که این رابطه در مورد محلول‌ها نیز صادق است. مطابق قانون لامبرت جذب یک نمونه به‌طور مستقیم به ضخامت (طول مسیر) متناسب است؛ و مطابق قانون بیر، میزان جذب با غلظت نمونه متناسب است. از ترکیب این دو، قانون بیر-لامبرت بدست می‌آید که بیانگر ارتباط جذب با ضخامت نمونه و غلظت آن است. قانون بیر- لامبرت زمانی صادق است که: ۱) نور منتشر شده بر روی ماده مورد نظر تک رنگ باشد. ۲) غلظت ماده حل شده باید در محدوده خطی باشد. کاربرد قانون بیر-لامبرت در شیمی اسپکتروفتومتری در روش‌های اسپکتروفتومتری (طیف‌سنجی)، تأثیر محلول‌ها بر امواج الکترومغناطیسی مورد مطالعه قرار می‌گیرد. محدوده طیف الکترومغناطیس می‌تواند از اشعه ماوراء بنفش uv و مرئی تا امواج رادیویی باشد. مقدار نور جذب شده توسط محلول، تابع قوانین Beer وLambert است و از رابطه A=e lc محاسبه می‌شود. طبق قانون بیر، هر گاه یک اشعه نور تک رنگ از درون محلولی با رنگ مکمل عبور کند، مقدار نور جذب شده توسط محلول، با غلظت آن نسبت مستقیم دارد. طبق قانون لامبرت، مقدار نور جذب شده توسط لایه‌های مختلف محلول همواره ثابت بوده و با شدت نور تابیده شده بستگی ندارد. بر اساس قوانین بیر و لامبرت رابطه بین غلظت محلول و نور جذب شده به صورت خطی است و معمولاً در محدوده ای که جذب با غلظت رابطه خطی دارد، تعیین غلظت مواد انجام می‌شود. اگر غلظت نمونه و استاندارد به هم نزدیک باشد و غلظتها هم در محدوده خطی باشند، می‌توان با استفاده از تناسب محاسبات را انجام داد.

6LdfT2UfAAAAAAxZguzC6elM2sHztpu8uBz5oaJf