غربالگری نوزادان چیست؟ | مزایا و زمان انجام

غربالگری چیست؟



غربالگری به روش‌هایی اطلاق می‌شود كه با آنها می‌توان افراد به ظاهر سالمی را كه از نظر ابتلاء به یك بیماری خاص در معرض خطر بیشتری هستند از افراد سالم شناسایی كرد.


باید توجه داشت در مورد افرادی كه پُرخطر محسوب می‌شوند برای تشخیص قطعی باید آزمایش‌های تكمیلی انجام شود.

امروزه در بسیاری از كشورها برنامه‌های غربالگری نوزادان به صورت گسترده در دست انجام است كه با استفاده از چند آزمایش ساده بر روی خون نوزاد صورت می‌گیرد.




چرا باید غربالگری نوزاد را انجام داد؟



چرا باید غربالگری نوزادان انجام دهیم


    غربالگری نوزادان برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های مادرزادی بسیار خطرناك مورد استفاده قرار می‌گیرد.



اگر این بیماری‌ها به موقع تشخیص داده نشوند ممكن است باعث بروز عقب‌ماندگی ذهنی، كندشدن رشد جسمی و حتی مرگ شوند.




تاریخچه غربالگری نوزادان



تاریخچه غربالگری نوزادان


اولین برنامه غربالگری نوزادان حدود نیم قرن پیش در ایالات متحد آمریكا آغاز شد.


اولین برنامه غربالگری نوزادان حدود نیم قرن پیش در ایالات متحد آمریكا آغاز شد و امروزه حداقل در هفتاد كشور جهان، نوزادان به صورت اجباری و طبق قانون دست‌كم باید از نظر بیماری‌های كم‌كاری تیروئید و فنیل‌ كتونوری مورد آزمایش قرار گیرند.

در ایران از سال 1381 در استان فارس تمامی نوزادان از نظر ابتلاء به سه بیماری كم‌كاری تیروئید، فنیل كتونوری و كمبود آنزیم G6PD (عامل بیماری فاویسم) مورد غربالگری قرار گرفتند و به تدریج از ابتدای سال 1385 دو بیماری دیگر، یعنی افزایش گالاكتوز و بیماری شربت افرا (MSUD) نیز به مجموعه مزبور اضافه شد.




مزایای انجام غربالگری نوزاد 



غربالگری نوزادان یک روش پیشگیرانه است که برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های پنهان و جدی در نوزادان انجام می‌شود.


این غربالگری‌ها می‌توانند سلامت کودک را بهبود بخشند و از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری کنند.

مزایای اصلی انجام غربالگری نوزادان شامل موارد زیر است:


  • تشخیص زودهنگام بیماری‌های مادرزادی: بسیاری از بیماری‌های ژنتیکی یا متابولیکی، اگر زود تشخیص داده شوند، قابل کنترل یا درمان هستند. غربالگری می‌تواند این بیماری‌ها را قبل از ظهور علائم جدی تشخیص دهد.


  •  پیشگیری از مشکلات جدی: درمان زودهنگام بسیاری از بیماری‌های غربال شده، می‌تواند از بروز مشکلات طولانی‌مدت مانند عقب‌ماندگی ذهنی، مشکلات رشدی، و آسیب‌های جدی به اندام‌ها جلوگیری کند.


  •  بهبود کیفیت زندگی: با شناسایی و درمان زودهنگام، بسیاری از نوزادانی که ممکن است دچار بیماری‌های خطرناک شوند، می‌توانند زندگی طبیعی و سالمی داشته باشند.

  •  کاهش هزینه‌های درمانی: تشخیص زودهنگام بیماری‌ها از طریق غربالگری می‌تواند نیاز به درمان‌های پیچیده‌تر و پرهزینه‌تر در مراحل پیشرفته بیماری را کاهش دهد.

  •  اطمینان والدین: انجام غربالگری به والدین اطمینان می‌دهد که نوزاد آن‌ها در صورت داشتن هرگونه مشکل قابل‌تشخیص، به موقع تحت مراقبت و درمان قرار می‌گیرد.


غربالگری نوزادان معمولاً شامل آزمایش خون، تست شنوایی، و در برخی موارد تست‌های خاص برای بیماری‌های قلبی است.




زمان انجام تست غربالگری نوزاد


آزمایش‌هایی كه در طرح‌های غربالگری مورد استفاده قرار می‌گیرند باید پیش از مرخص شدن نوزاد از بیمارستان و یا طی 5 روز اول پس از تولد انجام شوند. 



نمونه‌گیری چگونه انجام می‌شود؟



نحوه نمونه گیری برای غربالگری نوزادان



پس از گرم كردن پای نوزاد و تمیز كردن ناحیه مورد نظر با ماده ضد عفونی كننده مخصوص، با استفاده از یك سوزن خاص (لانست) كه به پاشنه پای نوزاد زده می‌شود، چند قطره خون بر روی كاغذ صافی مخصوص جمع‌آوری شده و پس از 3 تا 4 ساعت در حرارت اتاق خشك می‌شود.



نتایج غربالگری نوزاد چگونه تفسیر می‌شوند؟



اگر نتیجه آزمایش غیر طبیعی باشد این بدان معنی نیست كه نوزاد حتماً بیمار است بلكه مفهوم آن چنین است كه باید تست‌های تكمیلی روی خون نوزاد انجام شود و همچنین مورد مشاوره پزشك متخصص اطفال قرار گیرد و آنگاه در صورت تأیید بیماری، درمان به سرعت آغاز گردد. روش درمان به نوع بیماری بستگی دارد و شامل رژیم‌های غذایی مخصوص و دارو است.

چه بیماری‌هایی مورد غربالگری قرار می‌گیرند؟



 بررسی بیماری‌های نوزاد در غربالگری




کم کاری تیروئید، قندخون و دیگر بیماری‌های نوزاد در غربالگری مشخص خواهند شد.



تــركــیـب بیماری‌های مــوجــود در طرح‌های غربــالگــری نوزادان در نواحــی مــختلف جهان متـفــاوت اسـت. طـرح پیشنهادی در حال حاضر شامل شش بیماری است:

  • كـم‌كـاری مـادرزادی تیروئید: این بیماری باعث كاهش سطح هورمون‌های غده تیروئید و در نتیجه بروز عقب‌ماندگی جسمی و ذهنی شدید می‌شود. تشخیص به موقع و درمان دارویی مانع از بروز هر مشكلی شده و نوزاد به رشد طبیعی خود ادامه خواهد داد.

  • فنیل‌كتونوری: فنیل آلانــیـن یــكی از اسیدهای آمینـه مهم و ضروری بـدن است. نــقــص ژنــتـیـكی آنزیم‌هایی كه بــاعث مصرف فنـیل آلانـین در چرخه سوخت و ساز بدن می‌شوند، باعث افزایش سطح آن در بدن و ظهور آن در ادرار می‌گردد. در صورت عدم درمان، سطح بالای فنیل آلانین به بافت مغز آسیب می‌رساند و عقب‌ماندگی ذهنی بروز می‌كند. تشخیص زودهنگام و درمان با رژیم‌های غذایی خاص سبب رشد طبیعی كودك می‌شود.

  • افزایش گالاكتوز (گالاكتوزمی): كودكان مبتلاء به این بیماری به دلیل نقص ژنتیكی در تولید برخی آنزیم‌ها قادر به استفاده از قند موجود در شیر (گالاكتوز) نخواهند بود. به همین دلیل گالاكتوز خون بالا رفته و می‌تواند سبب بروز آب مروارید و آسیب شدید كبدی و مغزی گردد. اولین علامت بروز آن استفراغ‌های طولانی و شدید است و در صورت عدم درمان، عوارض بسیار خطرناكی به دنبال دارد.

  • بزرگی و پركاری مادرزادی غده فوق كلیوی: در این بیماری بدن قادر به ساختن هورمون كورتیزول نبوده و این نقیصه باعث بروز عقب‌ماندگی جسمی و ذهنی و همچنین بروز صفات پسرانه در دختربچه‌ها می‌شود. تشخیص و درمان به موقع بیماری از بروز عوارض مزبور پیشگیری می‌كند.

  • بیماری شربت افرا: علت بروز این بیماری وجود اختلال مادرزادی در جذب و استفاده از چند نوع اسید آمینه است. در نتیجه سطح این اسیدهای آمینه در خون افزایش یافته و بویی شبیه بوی شكر سوخته و یا شیره درخت افرا به مایعات بدن از جمله ادرار می‌دهد. تجمع اسیدهای آمینه مزبور به عقب‌ماندگی ذهنی شدید و حتی مرگ منجر می‌شود.

  • كمبود آنزیم G6PD (بیماری فاویسم):در این بیماری یكی از آنزیم‌های مهم گلبول‌های قرمز خون كاهش یافته و در نتیجه سبب از بین رفتن گلبول‌های قرمز پس از مصرف مواد اكسیدان نظیر برخی داروها و باقلا می‌شود. بیمار سریعاً دچار كم‌خونی شدید همراه شوك، سستی و بی‌حالی می‌گردد و نیز این بیماری در نوزادان می‌تواند دوره زردی را طولانی كند.

مقالات مرتبط با غربالگری نوزادان چیست؟ | مزایا و زمان انجام

آغاز غربالگری 58 اختلال متابولیک نوزادان در ایران (قسمت اول – کلیات)
غربالگری نوزادان در سال 1960 و با ابداع تست گاتری آغاز شد. اساس این تست رشد یک باکتری خاص در محیط های کشت معمولی در حضور مقادیر ب...
آغاز غربالگری 58 اختلال متابولیک نوزادان در ایران (قسمت دوم – کلیات) -...
در ادامه مبحث قسمت اول، مشخص شد که تشخیص به موقع یک بیماری متابولیک طی پروسه غربالگری نوزادان دارای مزایای ذیل خواهد بود...
آغاز غربالگری 58 اختلال متابولیک نوزادان در ایران (قسمت سوم – اختلالات...
در ادامه مباحث قبلی به بررسی یکی از مهمترین اختلالاتی که طی این فرآیند مورد غربالگری قرار می گیرد، اختلالات چرخه تولید اوره، می پر...
آغاز غربالگری 58 اختلال متابولیک نوزادان در ایران (قسمت چهارم – اختلال...
در ادامه مباحث قبلی به بررسی یکی از مهمترین اختلالاتی که طی این فرآیند مورد غربالگری قرار می گیرد، یعنی اختلالات اسیدهای آمینه می ...

پرسش و پاسخ

سوال 1403/07/21

سلام دخترم 6روزه بود آزمایش کف پا گرفت بهداشت بعد 10 روزه شد زنگ زدن گفتن بالاست دوباره مجدد آزمایش کف پا گرفتن دخترم یک ماهه شد دوباره آزمایش کف پا گرفتن گفتن بالا جواب داده یکم راهنماییم کنید یعنی چی

پاسخ مدیر 1403/07/21

-جواب آزمایش ها را دقیق یادداشت کنید تا با دقت بیشتری راهنماییتان کنیم

سوال 1403/03/23

سلام آزمایش ۳ روزه بهداشت زنگ زدن گفتن ۱۲ شده وقتی ۹ روزش بود بردیم متخصص براش آز وریدی نوشت که عددش ۳.۴ بود دکترش گفت دو ماهگی بیارش خیلی نگرانم با توجه به اینکه نوزادم یبوست داره به نظرتون زودتر ببرمش آز خون بگیرن

پاسخ مدیر 1403/03/23

باید پزشک شان نظر دهند . یبوست نوزاد را نباید با کولیک نوزاد اشتباه گرفت. اغلب مواقع یبوست در نوزادان نگران‌کننده نیست و این مشکل با هماهنگی دستگاه گوارش نوزاد برطرف می‌شود؛ اما بعضی مواقع نیاز است که برای برطرف کردن این مشکل اقدامی انجام دهید. در ادامه کارهایی که موقع مشاهده یبوست نوزادان باید انجام دهید را آورده‌ایم. تماس با پزشک (اگر کودک به‌تازگی متولدشده و عمل دفع را به‌ندرت انجام می‌دهد، حتما باید با پزشک مشورت کنید.) استفراغ اجتناب از غذا خوردن گریه بیش‌ازحد نوزاد نفخ معده نوزاد خم شدن نوزاد به عقب مانند وقتی که درد دارد تب و.... با پزشک تماس بگیرید و این موضوع را با او در میان بگذارید.

سوال 1403/02/26

تروخدا جواب منو زود بدید خیلی حالم بد و نگرانم،م نوزاد من ۵ روزه بود بهداشت گفت تیروئیدش بالاس ۸/۵ نشون داده آزمایشو مجدد تکرار کنید که من رفتم آزمایشگاه از طریق رگ دست خون گرفتن الان جواب آزمایش اومده میشه بگید طبیعی یا نه TSH3.5 و T4=11.17 و T3=1.96

پاسخ مدیر 1403/02/26

الان نرمال می باشد . نگران نباشید

سوال 1402/06/23

سلام من دوقلو باردار بودم همسان توي هفته ١٨ يكيشون وزنش كمتر بود و رودش اكوژن گريد ٣ بود و يكي گريد دو اون قل كه گريد ٣ بود توي ١٩ هفته قلبش ايستاد و اون يكي دو هفته رشدش عقب افتاد اما به دنيا اومد توي هفته ٣٦ و ٦ روز الان صورتش يه مقدار شبيه سندروم داون هست يه كم حالت چشماش و بينيش ولي غربالگري و سونو نرمال بود ممكن منو راهنمايي كنين

پاسخ مدیر 1402/06/23

ویزیت متخصص ژنتیک شوید

سوال 1402/03/23

سلام . نوزاد من یکی از پاهاش ۴ انگشت داره دلیل ان چیست و ایا راهی برای اصلاح ان هست ؟ ایا در سونو ان تی قابل تشخیص بود یا خیر؟/

پاسخ مدیر 1402/03/23

ناهنجاری مادر زادی دست به هرگونه اختلال در تشکیل , تکامل و رشد اندام فوقانی دردوران جنینی تلقی می گردد که هنگام تولد نوزاد همراه وی خواهد بود. میزان ناهنجاری متفاوت است از یک ناهنجاری کوچک مانند :تناسب نداشتن انگشتان با یکدیگر تا یک ناهنجاری شدید مانند: فقدان کامل یک اندام. در سونو NT هدف بررسی مایع شفاف پشت گردن است در ۱۱ هفتگی، جنین ۱۰ انگشت متمایز روی دست‌ها و پاهای خود دارد.

سوال 1402/03/13

سلام آیا گروه خونی نوزاد رو مشخص میکنند؟

پاسخ مدیر 1402/03/13

بله

سوال 1402/02/18

سلام امروز باهام تماس گرفتن گفتن عدد ازمایش بالا بوده و باید دوباره ازمایش بدیم خیلی نگرانم بچم 6 روزشه

پاسخ مدیر 1402/02/18

نگران نباشید . گاهی نمونه منتسب نیست نیاز به تکرار آزمایش می باشد . جواب آزمایش را برایمان ارسال کنید تا دقیق تر راهنماییتان کنیم

سوال 1401/08/28

سلام وقت بخیر نوزادم الان 14 روزش هست روز 4 ام غربالگری دادم زنگ زدن گفتند که تیروییدش 17 هست ازمایش وریدی نوشتن دادم بدین شرح بود t3:1.22 t4:9.34 , tsh:18.09 رفتم پیش دکتر غدد ی بار دیگه آزمایش نوشتن برای یک هفته دیگه میخواستم ببینم تا اون ازمایش اگه تیرویید نوزاد بالا باشه اسیبی بهش نرسه

پاسخ مدیر 1401/08/28

نگران نباشید ولی حتما تحت نظر پزشک باشد و تا جواب ازمایش بعدی صبر کنید تا صد در صد اطمینان حاصل شود. کم کاری تیروئید مادرزادی تقریباً در 10 درصد از نوزادانی که دچار کم کاری مادرزادی تیروئید هستند، این عارضه گذرا یا موقتی خواهد بود. کم کاري مادرزادي تيروئيد در نوزادان در صورت تشخيص زودرس يک اختلال جدي قابل درمان است. يکي از علايم اين نوزادان که کم کاری تیروئید داردند این است که زردي ان ها طول می کشد . حتما حتما نوزادتان تحت نظارت پزشک باشد و دارو ها را براساس صلاحدید پزشک به نوزادتان بدهید.

سوال 1401/07/12

سلام .غربالگری مرحله اول nt بالا بود ازمایش امینو دادیم گفتند هیچ مشکلی نیست .نوزاد سالم به دنیا اومد تو ۴روزگی غربالگری انجام شد زنگ زدن گفتند هورمونا بالا بودن برا تست مجدد بیاین د روزه رفتیم از کف پا خون گرفتند گفتند پاهاش ی کم زرد رنگه ببرینش پیش متخصص اطفال و بگین هورمنش بالا بوده تست مجدد داده جوابش اماده نشده ولی پاهاش زرد رنگه .احتمال خطر وجود داره ؟

پاسخ مدیر 1401/07/12

احتمال وجود زردی هست . در صورت رعایت صد در صد دستورات پزشک جای نگرانی نیست .و حتما تحت نظر متخصص اطفال باشید

سوال 1401/07/12

سلام .غربالگری مرحله اول nt بالا بود ازمایش امینو دادیم گفتند هیچ مشکلی نیست .نوزاد سالم به دنیا اومد تو ۴روزگی غربالگری انجام شد زنگ زدن گفتند هورمونا بالا بودن برا تست مجدد بیاین د روزه رفتیم از کف پا خون گرفتند گفتند پاهاش ی کم زرد رنگه ببرینش پیش متخصص اطفال و بگین هورمنش بالا بوده تست مجدد داده جوابش اماده نشده ولی پاهاش زرد رنگه .احتمال خطر وجود داره ؟

پاسخ مدیر 1401/07/12

احتمال زردی وجود دارد که مساله رایج برای نوزادان می باشد ولی می تواند بسیار بسیار خطرناک شود و عوارض زیادی به همراه داشته باشد . در صورت رعایت صد در صد دستور پزشک کودک و تحت نظر متخصص اطفال بودن جای نگرانی نیست .

سوال 1401/06/22

سلام. نوزاد من 3 ماه و نیمه هست. TSH دو هفته پیش 5.1 و امروز 6.43 اندازه گیری شده. آیا نیاز به دریمان با لووتروکسین هست؟

پاسخ مدیر 1401/06/22

حتما توسط متخصص اطفال ویزیت شود و طبق نظر و دستور پزشک دارو چنانچه نیاز بود مصرف شود .

سوال 1401/01/26

سوال: با عرض سلام بچه ام پنجاه روزه است یک ماه زودتر به دنیا اومده تست غربارگری بهداشت دو بار از کف پا گرفتن خوب بوده ولی بار سوم‌ ۴۲روزه گرفتن tsh5 بوده گفتن خطر داره puk۱بود باید چکار کنیم دوباره آزمایش دادیم جوابش نیومده

پاسخ مدیر 1401/01/26

جواب: نگران نباشید و تا جواب این آزمایش صبر کنید . جواب آزمایش اخر را برای ما ارسال کنید تا دقیق تر راهنماییتان کنیم

سوال 1401/01/26

سلام وقتتون بخیر . میخواستم بدونم نوزادی که شش انگشتی بدنیا میاد به آزمایش یا غربالگری خاصی نیاز داره؟ فقط یه آزمایش تیروئید ازش گرفتند.هنوز جواب نیومده. لطفا راهنمایی کنید خیلی نگرانم.ممنون

پاسخ مدیر 1401/01/26

جواب: خیر نیاز نیست .در بسیاری از کودکان جهش ژنتیکی موجب می شود که عضوی از بدن نوزاد به صورت غیر عادی رشد نماید ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد زیرا این امر معمولاً در نحوه استفاده افراد از دست خود تأثیر نمی گذارد. با این حال ، آنها ممکن است به دلایل زیبایی و حتی به علت خجالت آن را درمان کنند.اگر یک انگشت کوچک اضافی فقط تا حدی تشکیل شده باشد و هیچ استخوانی نداشته باشد ، ممکن است برداشتن آن آسان باشد. پزشک ممکن است این کار را با اتصال رشته ای محکم به دور پایه انگشت اضافی انجام دهد. این خونرسانی را قطع می کند و باعث می شود بافت نرم بیش از حد از بین برود. این روش اغلب در سال اول پس از تولد انجام می شود. اگر یک انگشت کوچک اضافی کاملاً شکل گرفته یا کاربردی تر باشد ، ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن داشته باشد. برخی نوزادان در هنگام تولد دارای انگشت اضافه هستند که این عارضه پلی داکتیلی نامیده می شود،

سوال 1400/12/16

سوال: سلام.خسته نباشید.میخواستم بدونم این آزمایش عربالگری چندمرحله س؟من دخترمو روز چهارم تولدش بردم آزمایش از کف پاش گرفتن گفتن اگه زنگ نزدیم یعنی مشکلی نیس.الان میخواستم بدونم نیازی هست دوهفتگیم ببرمش یا نه؟و اینکه آزمایش میگیرن دوباره ازش‌‌؟

پاسخ مدیر 1400/12/16

جواب: همان یک مرحله ای است و اگر باهاتون تماس نگرفتند ، به احتمال زیاد مشکلی نبوده

سوال 1400/07/09

باسلام وخسته نباشید بچه من ۳۵هفته و۵ روز به دنیا اومد تو ۵روزگی و۱۴روزگی آزمایش ازکف پا دادم گفتند مشگلی نداره یک ماهگی برای چکاب بردم دکتر آزمایش نوشت ازدست . تیروئیدش ۸.۹ است دکتر آزمایش مجدد نوشته بعداز دوهفته دیگه بدم.خیلی استرس دارم میشه راهنمایی کنید.امکان ش هست آزمایشگاه اشتباه کرده باشه

پاسخ مدیر 1400/07/09

جواب: نگران نباشید .. در مواردیکه سطح TSH بین mU/L 5 تا 9/9 است، در مورد شروع درمان اختلاف نظر وجود دارد. توصیه می شود که به فاصله 4-2 هفته تست TSH تکرار شده و اگر نتیجه بالاتر از mU/L 10 بود درمان آغاز گردد. در غیر اینصورت درمان ضرورتی ندارد ولی باید کودک تا 3 ماه تحت نظر باشد.

سوال 1399/09/29

سوال: سلام خسته نباشین نوزاد من ۱۰ روز تو بیمارستان بستری بود آزمایش نوبت اول غربالگری ۵روزگی انجام دادن بعدش یه برگه داده بودن یه هفته بعد ببرید پایگاه بهداشت ولی ما یادمون رفته ببریم الان نوزاد ۲۶ روزشه به نظر شما دیر شده؟

پاسخ مدیر 1399/09/29

جواب: خیر ، سعی کنید قبل از یک ماهگی مجدد تست انجام شود.

سوال 1399/09/07

سلام.خسته نباشید.نوزادم۳۸هفته و۲روزگی باوزن۳۰۷۰به دنیااومد.سه روزگی ازنوزادم ازمایش زردی چک‌کردیم۱۰/۴بودوپنج روزگی مجددچک کردیم۱۵بودوبستریش کردیم وروزبعدش با۱۰/۴مرخص شدو۱۲روزگی چون چشماش وصورتش زردمجددازمایش زردی دادی۶/۷بود ولی الان که۲۵روزش هست بدن وصورت وچشماش هم چنان زرد.امکانش زردی افزایش پیداکرده باشه یامشکل دیگه ای داشته باشه.نوزادم هفته ای یک بارمدفوع میکنه ولی ادرارش خوبه.

پاسخ مدیر 1399/09/07

جواب: تفسیر میزان زردی بعهده پزشک متخصص کودکان است.تحت کنترل پزشک اطفال نوزداتان باشید تا اینکه بطور کامل زیر 7 برود. بهترین راه پیشگیری از زردی نوزادی، توصیه به شیردهی مکرر با شیر مادر است. شیردهی مداوم، سبب افزاش دفع مدفوع و نیز افزایش دفع زردی می شود. البته در مطالعه خانم دکتر فاطمه قطبی و همکاران در سال 1385 مشخص شد که مصرف 30 میلی لیتر از محلول حاوی 5 گرم شیر خشت (استخراج شده از گیاهان جنس cotoneaster) به صورت روزانه در سه نوبت می تواند به صورت قابل توجهی باعث کاهش زردی نوزاد و نیز کم شدن طول مدت بستری شدن نوزاد در بیمارستان می شود.و توجه داشته باشیدهر چه بیشتر شیر بخورد بطوریکه روزی 8-6 بار مدفوع کند و وزن اش بالا برود زودتر زردی کاهش می یابد.

سوال 1399/07/22

سوال: سلام وقتتون بخیر حقیقتش من نوزادم ۳۲ هفتگی به دنیا اومد حدود ۳۰ روز هم تو ان آی سیو بودش چون بچه اولم بود غربالگری کف پا انجام ندادم مرکز بهداشتم که برای واکسن ۲ ماهگیش رفتم کسی چیزی بهم نگفت الان که برای واکس ۴ ماهگیش رفتم ازم پرسید گفتم نه انجام ندادم ولی به بیمارستان تماس گرفتم گفت اولش انجام دادیم الان بچه ام ۴ ماهش هست میشه راهنمایم کنید چیکار باید بکنم؟ممنون میشم

پاسخ مدیر 1399/07/22

جواب: به احتمال اینکه بچه در بار اولی که انجام داده وزن اش کمتر از 2.5 کیلو بوده است ، الان مجدد انجام دهید.

سوال 1399/07/17

سوال: سلام وقت بخير آزمايشگاه شما تست زردي از پاشنه كف پا نوزاد انجام ميدن؟

پاسخ مدیر 1399/07/17

جواب: بله

سوال 1399/07/11

سوال: سلام خواهش میکنم جواب من رو بدین.پسرم تیرویدش 8.32 هست و الان یک ماهش است. کم کاری تیروئید داره؟دیر نیست برا درمانش؟

پاسخ مدیر 1399/07/11

جواب: بله کم کاری دارن و باید سریع تحت درمان قرار بگیرند . معمولاً توصیه می کنند که روز بیستم مراحل تشخیص تمام و در صورت تشخیص درمان شروع شود، ولی نگران نباشید زودتر درمان را شروع کنید.

سوال 1399/06/11

سوال: سلام ببخشید غربالگری اول نوزادم تیروییدش ۵ رود گفتن لب مزر مجدد تکرار کردیم شش دهم بود ک گفتن خوبه میخواسم ببینم بازم باید تکرار بشه ؟

پاسخ مدیر 1399/06/11

جواب: در یک ماهگی بهتره مجدد چک شود تا اطمینان حاصل شود. تا هشت روزگی عدد مربوط به تیروئیدش باید زیر 5 باشد. از هشت روز به بعد باید زیر 4 باشد که حاصل نمونه گیری از خون مویرگی پاشنه ی پا می باشد. و وقتی به جواب مشکوک در نمونه مویرگی پاشنه پا بر می خوریم جهت تایید نتایج باید اندازه پیری پنل کامل تیروئید در نمونه خون وریدی صورت بگیرد. که البته نرمال رنج نمونه وریدی فرق می کند و حدود (0.3 تا 5.5) می باشد.

سوال 1399/01/30

سئوال: سلام و وقت بخیر.نوزاد بنده در ۵روزگی‌ازمابش غربالگری داده ک گفتند اگر‌مشکلی داشته باشد تماس میگیرند. اما بنده ب دلیل ابنکه در هفته ۲۳ عدد تیروییدم ۴بوده اما پزشک ب بنده دارو ندادند و گفتند مشکلی نیست و تازه از هفته ۳۳ قرص لووتیروکسین را ۳بار در هفته مصرف میکردم تا ۳۷ هفتگی(زایمان) بسیار نگران هستم که نکنه روی هوش بچم تاثیر گذاشته باشد. در حال حاضر ک فرزندم ۸روز دارد قرص را قطع کردم. سوال بنده این است که قرص را ادامه بدهم؟؟ ممکنه روی ذهن نوزاد بنده ب دلیل دیر شروع کردن دارو تاثیر گذاشته باشد و اینکه تا جواب ازمایشگاه دولتی حاضر بشود میشه در ازمایشگاه خصوصی ازمابش خون داد؟؟ و در انتها ابنکه عدد تیرویید من خیلی پر خطر بوده؟؟

پاسخ مدیر 1399/01/30

جواب: بله مصرف لووتیروکسین مادام العمر است. خیر نگران نباشد و می توانید در یک آزمایشگاه خصوصی برای اطمینان خاطرتان چک اش کنید. خیر

سوال 1398/12/25

سئوال: سلام خسته نباشید نوزادم الان سیزده روزش هست و من ازترس بیماری کرونا ازخونه بیرون نیاوردمش برای تست غربارگری حالا خیلی میترسم و پشیمونم ازانجام ندادنش از چندنفرپرسیدم میگن دیره حتما بایدتوپنج روزگیش میبردیش حالا سوالم اینه ک من میتونم الان بیارمش آزمایشگاه نیلو واسه آزمایش غربارگری یادیگه فایده نداره ممنون میشم جوابموبدین

پاسخ مدیر 1398/12/25

جواب: نگران نباشید تا یک ماهگی هم می توانید انجام دهید ولی بطور کلی در اختلالاتی که در این تست ها پیدا می شود توصیه می کنیم که تست طوری انجام شود که تا 20 روزگی نوزاد به تشخیص قطعی برسیم و اگر خدای نکرده مشکلی داشت درمان را در روز 20 شروع کنیم.

سوال 1397/03/16

مامان دخملی

یکشنبه 20 فروردین 1391 - 06:37

 

سوال:

سلام.

من آزمایش غربالگریمو در آزمایشگاه نیلو دادم.به من گفتن وقتی نوزادم 2 تا 5 روزه شد ,واسه آزمایش غربالگری بیارمش.اما برام امکانش نیست برای آمدن به تهران.میخوام بدونم تورشت ,جایی هست که این آرمایشو برای نوزاد انجام بدن؟

جواب:

به احتمال زیاد بله

 

مامان دخملی

دوشنبه 21 فروردین 1391 - 11:01

 

سوال:

به احتمال زیاد بله یعنی چی؟

یعنی اطلاعی ندارید؟منظورم از سوالم این بود که راهنماییم کنید,خودمم احتمال میدم.بی زحمت دقیق و واضح جواب بدید.

جواب:

از چند آزمایشگاه در رشت سوال کنید که تست های غربالگری نوزادان (TSH, G6PD, PKU, Galactose و MSUD) را در روز سوم تا 5 انجام می دهند یا خیر. بیشتر از این نمی توانم به شما کمک کنم.

 

فاطمه

چهارشنبه 13 اردیبهشت 1391 - 12:54

 

سوال:

salam36saldaram bardare 2 test nt2/2 nb ekojen3/5 crl-14w moshkeli nadaram

جواب:

نتیجه تست غربالگری شما چند شده است؟؟

 

الهام

یکشنبه 24 اردیبهشت 1391 - 13:26

 

سوال:

سلام. نتیجه آزمایش غربالگری دخترم Tsh: 5/8 است . یکماهگی باید آزمایش خون بدهد خیلی نگرانم یعنی امکان دارد فرزندم بیمار باشد

جواب:

فعلأ که جوابش لب مرز است و تا یک ماهگی که بخواهید تکرار کنید مشکلی پیش نمی آید و در یک ماهگی با قطعیت نتیجه اش مشخص می شود.

 

اسمان

چهارشنبه 3 خرداد 1391 - 04:59

 

سوال:

سلام خسته نباشی ازمایش 4 روزگی تئلذ نوزادم که دادم Tsh:5/4 بهم گفتن بالاست دوباره تکرار کن در 12 روزگی وریدی انجام دادم tsh:6.1 t3:2.7 ,t4:13 گفتن زیر نظر دکتر باشه دکتر گفت بالاست قرص لووتیروکسین برام تجویز کرد یک چهارم در روز بعد یک ماه دوباره ازمایش دادم نوزادم دو ماه و 7 روز داره که ازمایش ان Tsh:0/5 T4:3.7,T3;3.7 سوال من اینه ایا نوزادم در ازمایش اولیه کم کاری مادرزادی تیرویید داشته لطفا مرا راهنمایی کنید خواهش میکنم

جواب:

بله ، ولی جواب را به پزشکتان نشان دهید تا دوز دارو را کمتر کند.

 

مریم

دوشنبه 29 خرداد 1391 - 09:21

 

سوال:

میشه از کودک شش ساله ازمایش غربالگری گرفت.با تشکر

 

جواب:

بستگی به نظر متخصص اطفالتان دارد.

 

رونیکا

چهارشنبه 15 شهریور 1391 - 06:11

 

سوال:

سلام من 24 سالمه که قدم 158ووزنم 80 و 1 ماهه باردارم خیلی میترسم که دچار دیابت و فشارخون بشم.از شما میخواهم رژیمی هست که از الان انجام بدم --من پلیپ بینی هم دارم و بد نفس میکشم خیلی میترسم که در سه ماهه سوم بارداری خفه بشم کمکم کنید خیلی خیلی ممنون میشم اگه راهنماییم کنید

جواب:

مواظب مصرف نمک و قندتان باشید بطوریکه وزنتان خیلی افزایش نیابد بطوریکه تا پایان بارداری بیشتر از 12 کیلو اضافه نکنید. در مورد پولیپ هم بهتر است یک متخصص گوش و حلق بینی شما را ویزیت کنید.

 

سمانه

دوشنبه 17 مهر 1391 - 10:41

 

سوال:

سلام

من 27 سالمه و جواب غربالگری اولم به شرح زیر بوده:

trisomy 21 1:22393

trisomy 18 <1:30000

trisomy 13 <1:30000

وقتی به دکتر مراجعه کردم گفتن هیچ مشکلی نیست اما در18 هفتگی تست مرحله دوم رو انجام دادم که جوابش این بود:

trisomy 21 1:529

trisomy 18 1:1889

slos 1:116

ntds 1:8134

afp 26.00 corrected mom 0.66

hcg 19.30corrected mom 0.80

ue3 1.16 corrected mom 0.36

ina 192.00 corrected mom 0.79

این جواب رو به در متخصص نشون دادم یکی گفت آمینو بشی بهتره و یا یه سونو خوب پیش خانم سولماز پیری برو و متخصص دیگه ای گفتن هیچ مشکلی نیست و اگر مشکلی بود غربالگری اول نشون میداد. تو رو خدا کمکم کنید یک لحظه فکرم آروم نیست .در ضمن به من گفتند تا نوبت آمینو بدیم...

جواب:

اگر هر دو آزمایش در یک مرکز انجام شده از آنها بخواهید که ریسک پروتکل سکوئنشیال را برایتان انجام داده و ریسک آنرا برایم بنویسید. نگران نباشید.....

 

استاد

چهارشنبه 3 آبان 1391 - 10:35

 

سوال:

سلام فرزند دوم من مبتلا به داون بود وفوت کرد بعدازسه سال ناخواسته همسرم باردارشد وبعدازازمایش ان تی وخون واخذ جواب از ازمایشگاه المان توسط پزشک معالج نتیجه منفی بود وپس ازتولد بچه احساس میکنم خودم وخانواده ام به بیماریهای مفصلی و.....بدون دلیل مبتلا شده ایم لطفا مرا راهنمایی کنید خیلی می ترسم ازجهش ژنتیکی راهنمایی علمی شما برایم امیدبخش خواهدبود

جواب:

بهتر است یک مشاوره ژنتیک انجام دهید.

 

مائده

دوشنبه 22 آبان 1391 - 20:22

 

سوال:

سلام،پزشک برای من آزمایش غربالگری نوشته،و چون من قاعدگی نامنظم داشتم سن بارداری من بین 13هفته و 15هفته مشکوکه، میخواستم بدونم بااین شرایط انجام غربالگری فایده ای دارد؟

معمولأ در این مواقع بلافاصله درخواست سونوی NT می شود تا سن جنین دقیق بدست آید.

بین غربالگری سه ماهه دوم و سه ماهه اول چه تفاوتی هست؟

به مقاله های مربوطه در سایت ما مراجعه کنید.

سه ماهه اول قدرت تشخیص 85% برای سندرم داون دارد و سه ماهه دوم 80% و ....

میشه فقط غربالگری سه ماهه دوم رو انجام بدم؟

طبق نظر پزشکتان بله

ممنون میشم اگه زود جواب بدین

 

زهرا

پنجشنبه 25 تیر 1394 - 11:23

 

سوال:

سلام خسته نباشید من خیلی نگران هستم 13هفته باردا و پایین برگه آزمایشم این متن هست میشه برام توضیح بدید؟the risk of down

syndroms is less than the screening cut off

nofollow up isindicated regarding this result

the risk of trisomy 18is less than the screening cut off

جواب:

با قدرت اطمینان 85% ریسک تان در محدوده کم خطر است. یک AFP با محاسبه MpM در هفته 15 برای رد اختلالات طناب عصبی انجام دهید.

 

بارانه

شنبه 30 آبان 1394 - 16:01

 

سوال:

باعرض سلام و خسته نباشید یک سوال از خدمت شما دارم:

نوزاد من تازه متولد شده یعنی28 آبان بدنیا اومد فردا باید بریم درمانگاه برای انجام آزمایش غربالگری ولی تو این برگه ای که بهمون دادن فقط بیماری کم کاری تیروئید و فنیل کتونوری(pku)هستش در حالی که من خوندم 1افزایش گالاکتوز(کالاکتوزمی)2بزرگی و پرکاری مادر زادی غدد فوق کلیوی3بیماری شربت افزا و4کمبود آنزیمG6PDهم هستش حالا سوال من اینه که آیا این 4تا که عرض کردم خدمتتون مهم نیست که انجام نمیدن تو این آزمایشگاه یا کلا اینایی که عرض کردم از اهمیت کمتری برخوردارند؟یا اینکه باید بریم پیش متخصص اطفال تا ایشون...

جواب:

کلاً در مراکز دولتی چون دولت فعلاً هزینه این دو تست را بیشتر تقبل نمی کند تستهای بیشتر انجام نمی شود. بیماریهای دیگر باارزش بوده ولی جزو تعهدات دولت و بیمه ها نمی باشد.

 

بارانه

شنبه 30 آبان 1394 - 18:13

 

سوال:

لزومی داره که حتما پیش یه متخصص برده شود که 4آزمایش(غربالگری نوزاد) دیگر انجام شود یانه اگه لازم باشه تو درمانگاه تاکید میکنن که تست های دیگه هم انجام بشه؟

ببخشید که مزاحمتون میشم

جواب:

بطور کلی دیده شده که از هر 500 الی 600 نوزادی که زنده بدنیا می آیند و در ظاهر سالم هستند یک مورد به یکی از 58 بیماری مورد اشاره مبتلا هستند. بستگی به نظر متخصص اطفالتان دارد که بخواهد بیشتر در این زمینه در نوزاداتان اطلاعات بخواهد یا خیر.

 

Baran

پنجشنبه 5 آذر 1394 - 21:44

 

سوال:

سلام. جواب آزمایش غربالگری بارداری زده trisomy21= 1.445 میشه بگید این یعنی چی در حالی ک دکتر گفت باید این عدد بالای 2000 باشه و چیزی نگفت الان من خیلی نگرانم لطفا راهنماییم کنین

جواب:

با قدرت اطمینان 85% ریسک تان در محدوده خطر بینابین هست و توصیه می کنم یا یک کواد مارکر در هفته 16 انجام دهید و ریسک پروتکل سکوئنشیال یا ترکیبی برایتان گزارش شود و در آنجام تصمیم بگیریم که آیا نیازی به انجام تست های تشخیصی داریم یا خیر.

 

آیسا

پنجشنبه 31 تیر 1395 - 13:44

 

سوال:

با سلام و خسته نباشید

تیروئید من در 3 ماه اول بارداری کم کار بود و دوزش 4 بود ولی در ادامه کنترل شده و نرمال بود

الان بچم 15 روزش است

میخواستم بدونم آیا ممکنه به خاطر کم کاری تیروئید من بچم دچار کم کاری تیروئید مادرزادی شده باشد ؟

در 4 روزگییش تست tsh:2 وphe:1.2بود

آیا نیازی است پیگیری خاصی انجان بدهم یا در یک آزمایشگاه دیگر دوباره تکرار کنم

در ضمن روزی که این تست را دادیم فرزندم دچار زردی بود و عددش 12 بود آیا به خاطر زردی ممکن است جواب اشتباه شود ؟

مچکرم از پاسخ گوئی سریع شما

خیلی نگرانم

ممونم

جواب:

نگران نباشید جواب الانش که خوب هست. فقط برای اطمینان یک ماهگی سطح هورمون TSH در خون مجدد بررسی شود.

 

آیسا

یکشنبه 3 مرداد 1395 - 06:15

 

سوال:

سلام ممنون به خاطر جوابتون

ولی شرمنده میشه جواب سوالی که پرسیده بودم به خاطر زردی ممکنه اشتباه بشه یا ربطی نداره رو هم بدید ؟

جواب:

آزمایش زردی در تست TSH تداخلی ایجاد نمی کند.

 

آیسا

چهارشنبه 20 مرداد 1395 - 16:36

 

سوال:

باسلام

همانطور که گفتید یک ماهگی نوزادم تست tsh انجام دادم

و عددش 5.6میباشد

لطفا بگید جواب چطوره

خیلی نگرانم باید چیکار

جواب:

به هر حال این جواب لب مرز هست و نیاز به تکرار تست در دوماهگی داریم. ولی بطور کل جای نگرانی ندارد.

 

آیسا

چهارشنبه 20 مرداد 1395 - 16:54

 

سوال:

شرمنده یه سوال دیگه

ممکنه کم کاری تیروئید خودم در دوران شیردهی روی نوزادم تاثیر گذاشته باشه ؟

جواب:

اگر تحت کنترل بودید و لووتیروکسین مصرف کردید و میزان TSH در محدوده مجاز دوران بارداری باشد جای نگرانی ندارد.

 

آیسا

شنبه 23 مرداد 1395 - 05:45

سوال:

تورو خدا جوابمو زود بدید

اینجا الکی دکترا فوری قرص تجویز میکنن

جواب:

اینقدر نگران نباشید تازه اگر هم درمان را شروع کنند قرص لووتیروکسین بسیار داروی ایمنی هست و جای نگرانی ندارد.

 

آیسا

یکشنبه 24 مرداد 1395 - 12:51

 

سوال:

سلام

ببخشید این که گفتید در 2 ماهگی تکرار بشه

یعنی الان عددش جوری نیست که برای ذهنش مشکلی داشته باشه ؟

جواب:

خیر

 

آیسا

یکشنبه 24 مرداد 1395 - 12:55

 

سوال:

شرمنده یک سوال دیگه

اینجا اصفهان جواب رو نشون یه دکتر دادم

یه آزمایش دیگه نوشت ولی کامل یعنی tshوt3وt4

یعنی اگهt3 و t4 مشکلی نداشته باشه نیازی به دارو نیست ؟

جواب:

باید TSH هم نرمال باشد.

 

آیسا

یکشنبه 24 مرداد 1395 - 13:30

 

سوال:

خب ببخشید میشه بگید عدد نرمال برای نوزاد 1 ماه و 8 روز چند که باشه خوبه؟ با توجه به اینکه ساکن اصفهان هستیم

چون تو سایتا خوندم بستگی به منطقه ای که زندگی میکنیم داره

ممنونتونم

جواب:

0.9-5.5

 

آیسا

دوشنبه 1 شهریور 1395 - 10:53

 

سوال:

باسلام و خسته نباشید

جواب تست tsh نوزادم در

4 روزگی عدد 2

34 روزگی عدد 5.6

40 روزگی tsh : 3.2 t3 : 1.2 Free t4 : 1.5

لطفا راهنمائیم کنید

چیکار باید انجام بدم

چرا تو 3 تا آزمایش جواب tsh باهم دیگه فرق میکنه ؟؟؟

لطفا اگه میشه یه توضیحی برام بدید

ممنونتونم

جواب:

می توانید مراکزی که این تست ها انجام شده است را برایم بنویسید. و نوع نمونه ای که گرفته شد (از خون کف پا و یا خون دست)

 

آیسا5

سه شنبه 2 شهریور 1395 - 14:45

 

سوال:

سلام

در4 روزگی در مرکز بهداشت شماره2 شهرستان مبارکه استان اصفهان از کف پا

و 34و40 روزگی در آزمایشگاه سینا شهرستان مبارکه استان اصفهان از رگ دست خانم دکتر پریسا رضائی

تو رو خدا منو راهنمائی کنید باید چیکار کنم

هم خودم استرس دارم هم به نورادم استرس وارد میکنم

ممنونتونم

جواب:

نگران نباشید، به هر حال گاهی اوقات یک سری تغییراتی در سطح این هورمون دیده می شود به هر حال اگر تغییرات رشد دور سر، قد و افزایش وزن اش اوکی هست آخرین عدد قابل اتکاء بوده و توصیه می کنم فقط در دو ماهگی هم یک دور دیگر و از روی خونگیری از دست انجام دهید اگر نرمال بوده خیالتان جمع شود.

 

آیسا

پنجشنبه 4 شهریور 1395 - 08:19

 

با تشکر از راهنمائی شما

 

نغمه

چهارشنبه 8 شهریور 1396 - 06:24

 

سوال:

سلام

نوزاد من تو سه روزگی ازمایش تیروئید داد گفتن 5.3 ..

ک جای نگرانی نیس .. دوباره ازمایش دادیم هنوز جوابش نیومده . میخوام بدونم نوازاد ده روزه باید چ عددی باشه

جواب:

-              روز 8 تولد و یا بیشتر:

             میزان TSH کمتر از mU/L 4: طبیعی تلقی می شود.

             میزان TSH مساوی و یا بیشتر از mU/L 4: فراخوان نوزاد و انجام آزمایشات تائیدی در اسرع وقت، ویزیت توسط پزشک پس از دریافت جواب آزمایشات تائیدی و در صورت ابتلا به بیماری شروع درمان بر اساس دستورالعمل کشوری

6LdfT2UfAAAAAAxZguzC6elM2sHztpu8uBz5oaJf